De Sectie Onroerend Goed (SOG) richt zich op de marktsegmenten van seriematige woningbouw, utiliteitsbouw en industrieel vastgoed. De SOG wenst doelgericht en doelmatig onderhoud en exploitatie te bevorderen tijdens de gehele levenscyclus van het onroerend goed. De SOG zet zich in om het professioneel onderhoud van bestaande gebouwen met hun gebonden installaties te ontwikkelingen en te ondersteunen door middel van het initiëren van activiteiten, participaties, opleidingen en tevens het delen en verspreiden van kennis en kunde. Gezonde, veilige gebouwen horen daarbij.
SOG werkt graag samen met marktpartijen en collega verenigingen. Zo is er een samenwerking met Nevap, Platform Duurzame Huisvesting en Commissioning Nederland.
De trend ‘Een verouderde asset base’ staat dit jaar op plek nummer drie in de Top Tien Trends en het is dan ook geen verassing dat deze trend hoog scoort in de sector van Onroerend Goed. Een verouderde asset base zien we bijvoorbeeld terug bij bijna de helft van de Nederlandse scholen – ruim 4600 basis- en middelbare scholen – die aan renovatie of nieuwbouw toe zijn. Schimmel, vocht, tocht en te weinig frisse lucht dragen bij aan de verouderde asset base van deze gebouwen, wat ten koste gaat van de gezondheid van de gebruikers. Dit is mede te danken aan de onder investering in onderwijshuisvesting, maar ook aan het houden van onvoldoende toezicht op de staat van de assets.
De trend ‘Aandacht voor Sustainability' wordt ook steeds meer erkend binnen de sector Onroerend Goed. Dit zien we bijvoorbeeld in de gemeentes Brummen, Gooise Meren en Hollands Kroon. De verduurzaming en groot onderhoud aan gemeentelijke gebouwen is namelijk een steeds vaker terugkerend begrip. Dit komt met name doordat gemeenten de kennis niet zelf in huis hebben voor verduurzaming en onderhoud van gemeentelijke gebouwen. Om het energieverbruik van gebouwen te verlagen zijn kennis, ambtelijke capaciteit en kapitaal nodig. De toeleverancier neemt het energiebeheer van gebouwen over, investeert in energiebesparende maatregelen en zorgt voor groot onderhoud. Dit sluit ook aan bij de trend ‘Behoefte aan uitbesteding', ondanks dat deze niet is terug te vinden in de Top 5 Trends. De gemeente heeft er in deze situatie voor gekozen om het geld dat normaal gesproken wordt uitgegeven aan energie in een periode van 15 jaar, nu beschikbaar te stellen voor de uitbesteding aan ESCo. Een ESCo is een ‘energy service company’ die het energiebeheer van een gebouw overneemt. Een ESCo regelt het ontwerp, de implementatie en de financiering voor een klant om energiebesparingen te realiseren. Bij het uitbesteden van onderhoud is het aan de Asset Manager de taak om afspraken vast te leggen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat het comfort voor gebruikers van de gebouwen gelijk blijft of wordt verbeterd.