De verkoop van warmtepompen in Nederland is dit jaar flink afgenomen door de dalende gasprijzen en veranderingen in overheidsbeleid. Na het recordjaar 2023, waarin 154.000 warmtepompen werden verkocht, verwacht onderzoeksbureau Dutch New Energy Research (DNER) dat de verkoop in 2024 zal dalen naar 103.000 stuks, aldus het nieuwe Nationaal Warmtepomp Trendrapport.
In de voorgaande jaren zorgden recordhoge aardgasprijzen voor een sterke groei in de verkoop van warmtepompen. Sinds de daling van de aardgasprijzen eind 2023 is de verkoop echter teruggelopen. DNER verwacht dat er in 2024 ongeveer 98.000 warmtepompen in huishoudens geïnstalleerd zullen worden, een daling van 35 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De verkoop van grote warmtepompsystemen voor bedrijven en instellingen blijft naar verwachting wel groeien met 8 procent, naar een totaal van 5.000 systemen.
Geen Herstel Verwacht
Een aanzienlijk herstel van de vraag naar warmtepompen lijkt de komende jaren niet waarschijnlijk. Dit komt onder andere doordat het kabinet-Schoof vanaf 2026 de verplichting om bij vervanging van de cv-ketel een hybride warmtepomp te installeren, schrapt. Bovendien wordt de subsidie op warmtepompen vanaf 1 januari 2025 sterk verlaagd, wat de toegankelijkheid van deze systemen verder beperkt.
Afname in Productiecapaciteit
Volgens Frank Agterberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen, heeft de sector de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om de verduurzaming van woningen en gebouwen te ondersteunen. Door de aanhoudende krimp in de markt en het uitblijven van groei, staan bedrijven echter onder druk om hun productie- en installatiecapaciteit terug te schroeven. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, benadrukt dat overheidssteun essentieel blijft om de verduurzaming van woningen op peil te houden. Hij pleit voor een consistent stimuleringsbeleid om
Met dank aan Techniek Limburg