Downloads
Adapt or Die
AI als aanjager van de Industrie, als het gaat om productiviteit, (energie-) efficiëntie en niet in de laatste plaats diagnostiek en onderhoud. De verwachtingen en berichten in de media zijn veelbelovend. Wie niet met het toepassen van kunstmatige intelligentie in het bedrijf bezig is, mist de boot.
Alleen klei-mensen kunnen integreren
Binnen Asset Management zouden we zeggen: ‘Ga alleen integreren als het ook een meerwaarde oplevert’. Of in goed Nederlands: Bezint eer ge begint. Dat klinkt logisch, maar de uitvoering is vaak anders. Iets dat vooral het gevolg is van het onvermogen om verder of breder te kijken. Het zal vast techneut-eigen zijn om met een half woord meteen de diepte in te willen duiken, zonder om zich heen te kijken.
Cruijff had gelijk
Cruijff: “Je gaat het pas zien als je het door hebt” is een mooi boek over leiderschap en ook op Asset Management (AM) is dit van toepassing. AM is geen Beheer & Onderhoud (B&O) maar het organiseren van de organisatie. ISO 55000 is een soort ISO 9001 waarin je de processen navolgbaar vastlegt en die processen ook zo inricht dat ze continu worden verbeterd.
Data vraagt om een Bruggenbouwer
Praat jij de taal van data? Door mijn werkzaamheden bij MaxGrip als Senior Business Development Consultant en als bestuurder van de NVDO kom ik bij veel Asset Owners, Asset Managers en Service Providers in verschillende sectoren. In recente gesprekken met een aantal multinationals kwam telkens dezelfde rode draad naar voren: een essentiële (vaak nieuwe) rol die nodig is, is een rol die de brug tussen IT en de onderhoudsafdeling en -processen kan slaan.
De fossielvrije strategie naar 2030 en verder
In deze blog neemt Selina Roskam je mee naar het opbouwen van een verstandige en duurzame vastgoedstrategie richting 2030 en verder. Selina Roskam werkt als beleidsmedewerker Energietransitie Utiliteitsbouw bij het ministerie van BZK en schrijft over de verduurzaming van de utiliteitsbouw.
Drie valkuilen voor voorspellend onderhoud
Voorspellend onderhoud: begin er maar aan. Wie niet oppast wordt het riet ingestuurd met een kluitje sensoren en wat algoritmes. Een veelvoud aan afkortingen, termen en definities vertroebelt het beeld op de route om deze vorm van onderhoud te implementeren in de organisatie. Ik zie dat het velen weerhoudt om écht te beginnen. Koudwatervrees? Hulp is nodig. Drie valkuilen en tips.
Duurzaam geregeld
In mijn werk wordt ik vaak gevraagd om naar de duurzaamheid van producten en processen te kijken en dan ook nog te beoordelen of het aan de regels voldoet. Prachtige producten komen er dan langs met steeds mooiere claims over CO2 reductie en 100% circulariteit. Het reduceren van CO2 en het gebruik van primaire grondstoffen heeft in de bouw in elk geval geleid tot vele innovaties.
Efficiënte en veilige inspecties van civiele kunstwerken
Het uitvoeren van inspecties is van groot belang voor en vormt onderdeel van het totale plaatje van beheer en onderhoud van assets. Door regelmatig inspecties uit te voeren, kunnen potentiële problemen vroegtijdig worden gesignaleerd en beheersmaatregelen getroffen worden om de kans op verdere schade te minimaliseren. Inspecties vormen een cruciaal onderdeel van effectief Asset Management en dragen bij aan levensduurverlenging, beschikbaarheid, veiligheid en optimalisatie van onderhoudsplanning.
Functie gerelateerd inspecteren is de toekomst
De wijze van gebruik van ons vastgoed gaat de komende jaren, mede door de gevolgen van pandemieën veranderen. Beheer en onderhoud van maatschappelijk vastgoed moeten flexibel meebewegen om het rendement realistisch te houden. Conditiemeting is binnen het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) een belangrijk onderdeel binnen het beheerproces. De conditie meetmethodiek van het RVB bereidt zich voor op deze toekomst.
Geen vastlopers meer
De eerste gedachte die bij mij bovenkwam toen mij gevraagd werd deze gastcolumn te schrijven over Duurzame Inzetbaarheid (van fysieke assets) was, wat verstaan we daar onder en is er lering te trekken van hoe we hier naar kijken voor onze meest belangrijke asset: wijzelf, de mensen die het kloppend hart zijn in elke organisatie.
Gezamenlijke aandacht voor slim en duurzaam onderhoud
Het streven naar duurzaamheid lijkt ver weg in een tijd waarin COVID-19 mogelijk voor de grootste economische teruggang sinds de grote depressie in de jaren 30 gaat zorgen. Nationaal en internationaal loopt onze samenleving snel schade op.
Het geheim achter samenwerking volgens Professor Onderhoudskunde
Laat me jullie vertellen over een docent die ik had tijdens mijn studie, Professor Onderhoudskunde. Hij was een briljante man met een passie voor zijn vak, maar hij had een merkwaardige eigenschap: naarmate zijn colleges anekdotischer werden, raakte hij steeds verstrikt in een knotsgekke mix van Nederlands en Engels. En dat leidde tot hilarische taferelen, vooral voor de internationale studenten die met vraagtekens boven hun hoofd achterbleven.
Naar de fabrieksvloer!
vloer!
Naar de fabrieksvloer!
Predictive Maintenance, oftewel het voorspellen van onderhoud. Niet te laat onderhouden, want dat geeft ellende, maar ook zeker niet te vroeg, want dat kost geld, soms veel geld. Andere soort ellende, maar nog steeds ellende. Onze auto vaker naar de garage brengen dan nodig, doen we toch ook niet? Kortom we willen precies op tijd onderhouden!
Nooit geschoten is altijd mis…
altijd mis…
Nooit geschoten is altijd mis…
In een wereld die continue in verandering is, is onze uitdaging als Defensie om een potentiële vijand altijd één stap voor te zijn. We laten even in het midden wie we definiëren als vijand… Waar technologie een significante rol speelt in de samenleving, zien we op het strijdtoneel - voornamelijk nu - in Oekraïne dat ondanks de technologische vooruitgang het man tot man gevecht altijd zal blijven. Een onwerkelijke situatie die ver weg lijkt, maar juist door technologie zijn we ons bewust van deze realiteit.
Onderhoud centraal?
Daar stel ik tegenwoordig mijn vraagtekens bij. Onderhoud is iets dat de basis vormt en is in mijn optiek een noodzakelijk element om continuïteit te kunnen waarborgen. Waar het tegenwoordig steeds meer om gaat is hoe je waarde creëert voor de organisatie, de gebruiker en de bezoeker. De eindgebruiker staat dus centraal. Onderhoud is een middel om hierin te voorzien.
Opleiden Maintenanceprofessionals bij- of noodzaak?
In mijn dagelijks werk als technisch trainer/opleider bij Van Meeuwen Education krijg ik diverse technici aan tafel die verschillende functies vervullen. Wat ik dagelijks hoor en zie is dat men werkzaam is in een uitdagende werkomgeving. Technische installaties worden alsmaar complexer en er worden minder grote (vervangings)investeringen gedaan in installaties of fabrieken.
Oplossing voor een technisch probleem bedacht? Vergeet het octrooi niet!
Goede ideeën worden meestal geboren uit een probleem. Monteurs, werkvoorbereiders, maintenance engineers. Op de werkvloer merken ze dat een van hun tools niet in alle omstandigheden optimaal functioneert. Door hun ervaring verzinnen ze vaak een slimmere, betere, efficiëntere manier en vragen de leverancier dit te maken. Dat is alleen maar toe te juichen toch? Jazeker! Vergeet alleen niet om een octrooi aan te vragen.
Passend onderhoud is goud
Goud is van oudsher waardevast, duurzaam, blijvend, eenvoudig en gewild. Onderhoud is dat wat mij betreft ook, bedrijven ervaren dit vaak anders. Meegaan met de nieuwste innovaties en snel veranderende technologie, opvolging van de stringente wet- en regelgeving in de juiste tred en met focus is een hele opgave.
Power Quality storingen
In de industrie worden Power Quality storingen veelal niet als een serieuze bedreiging gezien, ervaren wij bij VeriteQ. Daar is wel een verklaring voor. Mijn ervaring, en die van andere Power Quality specialisten, is dat dit type storingen een breed scala aan oorzaken heeft. Ze komen dus veel uit onverwachte hoeken en dus geeft de root-cause analyse geen uitkomst. Daarbij merk ik ook dat de Industrie dit type storingen vaak afdoet als toeval.
Risicomanagement: eigenlijk niets nieuws
Dagelijks managen we onze risico’s, zowel privé als op het werk. Zeker met kinderen ben je daar continu mee bezig, ook bij het sporten en het prioriteren en uitvoeren van klusjes in huis; we doen het allemaal, vaak geheel automatisch en we vinden het zo logisch, dat we er nauwelijks bij stilstaan. En als er dan eens iets onvoorziens optreedt, krijg je zo’n gevoel van ‘stom dat ik daar niet aan gedacht heb’.
Samen sterker
Tot eind jaren ‘70 werkten accountants met papieren spreadsheets. Het opstellen van jaarrekeningen en doorrekenen van plannen werd met de hand gedaan. Bij een klein foutje moest men van voren af aan beginnen. Toen in 1979 de eerste spreadsheet-software werd geïntroduceerd, vreesden velen het einde van de accountant. Wat vroeger uren handmatig werk opleverde, kon Visicalc in een paar seconden uitvoeren. Foutloos.
Samenwerking; Allianties in Asset Management
“Alleen ga je sneller, samen kom je verder”. Deze slogan kent u vast. Wat dat betreft kunnen wij veel leren van het dierenrijk. Op Discovery of National Geographic kijk ik wel eens naar indrukwekkende reportages. Ik kan enorm onder de indruk raken van wat een mierenvolk kan bereiken met elkaar of een troep orka’s of een roedel wolven of hyena’s. Nagenoeg onverslaanbaar en samen toch echt veel sterker én slimmer dan alleen.
Techniek of Technologie, is daar een verschil tussen dan?
Bij de vraag om een column te schrijven over techniek en dus niet over technologie, had ik wel even een moment waarin ik me afvroeg of daar dan een verschil in zit. Voor veel mensen lopen techniek en technologie in elkaar over.
Toekomstbestendig Asset Management met vakkundig gebruik van coatings
Infrastructuur is van onschatbare economische waarde voor de maatschappij. Zo representeerde alleen al de civiele infrastructuur in Nederland volgens het CBS in 2014 een vervangingswaarde van ongeveer 360 miljard euro. Denk hierbij aan bruggen, sluizen, viaducten en dergelijke.