Minister Eppo Bruins van Onderwijs heeft gehoor gegeven aan een oproep vanuit Limburg om rekening te houden met de unieke positie van de provincie als krimp- en grensregio. De Tweede Kamer heeft een onderwijsdeal aangenomen waarin maatwerkafspraken voor Limburg zijn opgenomen. Dit besluit volgt op een gezamenlijke brief van de Provincie Limburg en een brede vertegenwoordiging van regionale overheden, onderwijsinstellingen, bedrijven en maatschappelijke partners.
In de brief riepen de Limburgse partijen de minister op om in de nieuwe onderwijsbegroting rekening te houden met de uitdagingen en kansen van grensprovincies. Ruim 75 procent van Limburg grenst aan Duitsland en België, wat zorgt voor een sterke internationale oriëntatie en unieke kansen op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt.
Ruimte voor meertalig onderwijs
Volgens gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders (Onderwijs & Arbeidsmarkt) is maatwerk noodzakelijk om het onderwijslandschap in Limburg vitaal te houden. "Meertaligheid in Limburg is normaal. We moeten ruimte krijgen voor meertalige onderwijsinitiatieven, die aansluiten op de grensoverstijgende arbeidsmarkt van onze Euregio."
Economische ontwikkeling onder druk
Het eerdere beleid van het ministerie hield onvoldoende rekening met grensregio’s en zou ernstige gevolgen hebben gehad. Het zou de innovatiekracht van Limburg en de economische ontwikkeling op lange termijn ondermijnen. De samenwerking met onderwijs- en kennisinstellingen uit België en Duitsland is essentieel voor de regionale economie. Ongeveer 70 procent van het beschikbare talent bevindt zich binnen een straal van 100 tot 150 kilometer over de grens. De voorgestelde bezuinigingen op de instroom van internationale studenten uit onze Euregio zouden deze kansen volledig ondermijnen.
Investeringen in onderwijs en wetenschap
Naast het maatwerkplan trekt minister Bruins extra middelen uit om het onderwijsaanbod in Limburg op peil te houden. Dit omvat investeringen in de opleiding van vakmensen in sectoren waar grote tekorten zijn, zoals techniek, zorg en onderwijs. Ook is er €15,9 miljoen beschikbaar gesteld voor de Einstein Telescope, een ambitieus wetenschappelijk project dat Limburg op de kaart moet zetten als innovatieregio. Onderdeel hiervan is de oprichting van de Einstein Academy, die het beroepsonderwijs in Zuid-Limburg verder moet versterken.
Een toekomstgerichte koers
“Dat de minister nu ruimte geeft voor maatwerk is een belangrijke stap om niet alleen Limburg, maar ook Nederland te versterken," zegt gedeputeerde Demollin-Schneiders. "We kunnen nu verder aan de slag om de onderwijsinfrastructuur van onze provincie toekomstbestendig te maken." Maatwerkplannen worden de komende tijd verder uitgewerkt met de Limburgse mbo-, hbo- en wo-instellingen.