Europa speelt een vooraanstaande rol in de ontwikkeling van nieuwe technologieën binnen de watersector, volgens een recent rapport van het Europees Octrooibureau (EOB). Het rapport onthult dat Europa verantwoordelijk is voor 40% van alle internationale octrooifamilies op het gebied van watergerelateerde technologieën tussen 1992 en 2021, waarmee het continent de koppositie inneemt, gevolgd door de Verenigde Staten (23%) en Japan (12%).
Nederland staat binnen Europa op de vierde plaats en wereldwijd op de tiende plaats voor watergerelateerde uitvindingen. Dit benadrukt de sterke focus en innovatiekracht van Nederland op dit gebied. “Water is een van onze meest kostbare hulpbronnen”, aldus EOB-voorzitter António Campinos. “Gezien de bedreigingen die de klimaatverandering met zich meebrengt, moet de innovatie op het gebied van zowel de watervoorziening als de bescherming tegen watergerelateerde gevaren de komende decennia nog sneller groeien.”
Innovatie en uitdagingen in de watersector
De Verenigde Naties melden dat in 2022 maar liefst 2,2 miljard mensen geen toegang hadden tot veilig drinkwater en dat 3,5 miljard mensen geen veilige sanitaire voorzieningen hadden. Bovendien veroorzaken droogtes en overstromingen jaarlijks grote aantallen slachtoffers en miljarden aan economische verliezen.
Het rapport van het EOB wijst uit dat waterzuivering het grootste aandeel heeft in watergerelateerde uitvindingen, goed voor ongeveer 60% van alle internationale octrooifamilies. Vooral de automatisering en controle van zuiveringsactiviteiten is een snel groeiend gebied. Europa behoudt hier een sterke voorsprong, terwijl ook landen zoals China en Zuid-Korea opkomen in deze sector.
Grote bedrijven en academische instellingen aan het roer
De grootste aanvragers van octrooien in watertechnologie zijn grote bedrijven zoals Veolia (Frankrijk), Xylem (VS) en Kurita (Japan). Toch neemt de bijdrage van universiteiten en publieke onderzoeksorganisaties toe, van minder dan 5% in de jaren 1990 tot 14% in de periode 2017-2021. Opvallende instellingen zijn onder andere de Chinese Academy of Sciences en het CNRS in Frankrijk.
Het EOB heeft een nieuw technologieplatform voor waterinnovatie gelanceerd, in samenwerking met nationale octrooibureaus door heel Europa. Dit gratis platform stelt wetenschappers, overheden en bedrijven in staat om eenvoudiger toegang te krijgen tot een online octrooidatabase met meer dan 150 miljoen documenten. Bovendien is de Deep Tech Finder van het EOB bijgewerkt, wat investeerders en potentiële partners helpt bij het vinden van start-ups met Europese octrooiaanvragen voor watergerelateerde uitvindingen.
Met dank aan Techn Wkbl