Netbeheerder TenneT zet de schouders onder een kolossaal project dat de energietransitie een boost moet geven. Met een spectaculaire investering van 1,75 miljard euro wordt de aanbevolen tien jaar maar liefst 400 kilometer aan nieuwe hoogspanningslijnen aangelegd en 600 kilometer bestaande verbindingen verzwaard.
Vier componenten hebben zich aan deze lastige klus verbonden, waarbij een cruciaal fundament wordt gelegd voor de toekomst van onze energievoorziening.
Een ambitieuze missie
Dit project volgt op een eerdere megadeal van 2,5 miljard euro, waarbij bouwbedrijven al zijn gestart met de voorbereidingen en herstelwerkzaamheden van de bouwgrond. Maar nu gaat het echte werk van start: het bouwen van de infrastructuur die Nederland moet klaarmaken voor de steeds grotere vraag naar elektriciteit.
De eerste nieuwe hoogspanningslijn wordt gerealiseerd tussen Rilland en Tilburg, een gebied dat symbool staat voor de ambities van TenneT. Hier worden extra elektriciteitsmasten geplaatst en bestaande verbindingen verzwaard om 30 procent meer stroom te kunnen vervoeren. Deze versterking is essentieel om de capaciteitsbehoefte van huishoudens, bedrijven en duurzame energieprojecten bij te benen.
Een reus in energietransport
TenneT, dat met 25.000 kilometer aan hoogspanningskabels in Nederland en een groot deel van Duitsland beheert, bewijst opnieuw zijn leiderschap in de energietransitie. De schaal van dit project is de urgentie van een modern, robuust elektriciteitsnet dat klaar is voor de toekomst.
Met deze mijlpaal zet TenneT een krachtige stap richting een duurzamer en veerkrachtiger Europa, waarin groene energie een steeds grotere rol speelt. Een netwerk dat niet alleen de uitdagingen van vandaag aanpakt, maar ook vooraf is op de energiebehoeften van de aanbevolen decennia.
Met dank aan Techniek in Limburg