Energiehub (e-hub) EMCU op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht is officieel van start gegaan. Het is de allereerste e-hub in de provincie Utrecht. Een belangrijke mijlpaal, zeker omdat de situatie op het stroomnet in specifiek deze provincie nijpend is. Door slim samen te werken en te sturen op het energiegebruik creëren de vijf deelnemende bedrijven mogelijkheden om verder te verduurzamen of uit te breiden, ondanks de file op het stroomnet (netcongestie).
Een e-hub is een lokale samenwerking tussen meerdere partijen op het gebied van energie. Opwekkers én verbruikers werken samen bij het opwekken, verhandelen, consumeren en/of opslaan van energie en zorgen hiermee dat het lokale energienet efficiënter wordt benut. Zij halen hiermee een economisch of sociaal rendement. Door de vraag naar en het aanbod van energie lokaal af te stemmen, is er minder transportcapaciteit van het elektriciteitsnet nodig. Dit zorgt voor minder belasting van het net en kan ruimte vrijmaken voor groei of verduurzaming.
Zo klinkt het misschien als een relatief eenvoudig proces, maar om met elkaar tot een e-hub te komen is veel visie, doorzettingsvermogen en lef nodig. Het is echt pionieren en het is heel goed samenwerken. Het groepscontract tussen e-hub EMCU en netbeheerder Stedin, met een gezamenlijk gecontracteerd transportvermogen, levert heel veel voordelen op, zowel voor de deelnemende bedrijven als voor de netbeheerder. Het biedt de ondernemers nieuwe kansen en mogelijkheden:
- De mogelijkheid tot verduurzaming van hun bedrijf en de uitbreiding van mogelijkheden binnen hun individuele transportvermogen (onder voorwaarden)
- De mogelijkheid tot het gezamenlijke gebruik en de gezamenlijke inkoop van energie en flexibele ‘assets’, waarbij de koel-vriesinstallatie van ondernemer Van Heezik werkt als een buffer om energie op te slaan. Daarnaast zijn er stuurbare assets in de vorm van zonnepanelen en ‘Zero Emissie truck laadpalen (laadpalen voor vrachtwagens)’ van De Stiho Groep om op of af te schalen binnen de grenzen van de coöperatie capaciteit
- Gedeelde kosten voor het gezamenlijk verwerven van energiemanagement en expertise op het gebied van energie en verduurzaming
De vijf ondernemers – C. van Heezik Vrieslogistiek, De Stiho Groep, Platra, IJsselfoort en Picnic – hebben samen dit lokale energiesysteem opgezet met het doel om de ruimte op het lokale elektriciteitsnet efficiënter te gebruiken. Hierbij hebben de ondernemers energiepartner Groendus in de arm genomen om alle energiestromen in kaart te brengen, de meerwaarde inzichtelijk te maken en het energiesturingssyteem te leveren en te beheren.
Naast deze contractvorm blijft Stedin partijen nadrukkelijk oproepen om flexibel vermogen aan te bieden, onder andere om tekorten te voorkomen in de verwachtte groei van kleinverbruik klanten. Op de website van de netbeheerder is meer informatie te vinden over de kansen en mogelijkheden van flexibel elektriciteitsvermogen. Daar zijn ook de flexcontracten te vinden.
Met dank aan Energie News