De nieuwe EcoBrick van Wienerberger draagt op meerdere fronten bij aan de huidige bouwopgave. De steen heeft namelijk niet alleen 35% minder volume en gewicht, maar dankzij een nieuw en innovatief proces, ColourCrafted, worden de stenen ook nog eens op een efficiënte en energiezuinige wijze geproduceerd.
Duurzaam bouwen, liefst tegen lagere kosten, is de uitdaging waar de bouwsector voor staat. De EcoBrick ColourCrafted gevelbaksteen is het antwoord van Wienerberger: met een dikte van slechts 65 mm is hij 35% smaller dan traditionele Waalformaat gevelbakstenen.
Een smaller formaat gevelbaksteen betekent minder grondstoffen, minder energie tijdens de productie, minder transportbewegingen en verpakkingen en minder belasting op de bouw. Kenmerken die ten gunste komen van de prijs van de EcoBrick.
Door het smallere formaat biedt EcoBrick meer ruimte voor thermische isolatie. Dat zorgt voor een hogere isolatiewaarde, lagere energierekening en extra comfort voor bewoners. Andere pluspunten zijn de lichtere verwerking met minder mortel en minder ruimtebeslag op de bouwplaats. Met EcoBrick is net zo’n fraai gevelbeeld te realiseren in hoogwaardige kwaliteit als met traditionele gevelbakstenen.
ColourCrafted
De nieuwe gevelstenen worden geproduceerd in de vernieuwde en gerobotiseerde productlocatie in Azewijn. Daarvoor maakt Wienerberger gebruik van een nieuwe en innovatieve techniek, het zogenoemde digitaal engoberen, oftewel ColourCrafted. “Met digitaal engoberen bedoelen wij een digitaal aangestuurd proces waarbij we de klei, de engobe basislaag en een verfijnde afwerklaag, bestaande uit pigmenten, nauwkeurig op elkaar afstemmen voordat de stenen de oven ingaan”, vertelt Stef van Ham, productmanager bij Wienerberger. “Daardoor smelten de drie componenten tot één geheel samen in de oven, waardoor de stenen na verwerking zeer kleurvast zijn. We noemen dit proces ColourCrafted.”
Normaliter wordt het uiterlijk van bakstenen gecreëerd door te variëren in de oventemperatuur en ovenatmosfeer. Door de temperatuur of het zuurstofgehalte te verhogen of verlagen tijdens het bakproces ontstaan namelijk bepaalde kleurnuanceringen in keramische producten. Dankzij het digitale proces is dat niet meer nodig. Van Ham: “De engobe en pigmenten worden heel precies en efficiënt door een machine op de steen aangebracht, waardoor het eindresultaat van het bakproces eigenlijk van tevoren al vastligt.” Als gevolg daarvan kunnen de stenen onder een constante temperatuur en atmosfeer gebakken worden, wat weer een gunstig effect heeft op de CO2-uitstoot. “Omdat we die stooktechnieken niet hoeven te gebruiken, heeft het bakproces geen pieken en dalen, wat minder energieverbruik betekent.”