Binnen deze NVDO Sectie wordt kennis en kunde verder ontwikkeld en is deze breed beschikbaar voor asset owners, onderhoudsverantwoordelijken, operators, toeleveranciers, gebruikers en adviseurs. Daarnaast kan de industrie met haar specifieke kennis van onderhoud en de daar invloed op hebbende beleidsomgeving een stimulerende rol vervullen op de verdere ontwikkeling van hoogwaardig onderhoud in Nederland.
Voedingsmiddelen, dranken en medicijnen worden op hoog tempo geproduceerd. Wanneer dit door de mens wordt geconsumeerd, kan ervan uit worden gegaan dat dit veilig is en dat dit de gezondheid niet schaadt of juist ten goede komt. De trend ‘Aanscherping van regelgeving en noodzaak tot compliance’ staat dan ook hoog op de agenda in de sector Food, Beverage en Farma. Er wordt in deze sector strenge wet- en regelgeving gehanteerd, zowel op nationaal als Europees niveau. Medicijnen en vaccins mogen bijvoorbeeld pas op de markt komen nadat deze zijn goedgekeurd door medicijnenautoriteit Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Deze EMA zal ook een grote rol gaan spelen in het toezicht op tekorten van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.
Een aanvraag voor registratie kan worden ingediend door een dossier aan te leveren, waarna het beoordelingsproces van start zal gaan. Eén van de vijf onderdelen uit het dossier betreft het productieproces en de kwaliteit, waarbij een goede en constante kwaliteit het uitgangspunt is. Deze verantwoordelijkheid ligt onder andere bij de Asset Manager. Beheer en Onderhoud van het productieproces speelt namelijk een sleutelrol in de productie van constante kwaliteit. De Asset Manager monitort de prestatie van de asset en zorgt ervoor dat deze de maximale kwaliteit levert. Daarnaast is het niet alleen voor de organisatie van belang dat assets een zo hoog mogelijke uptime hebben. Er zijn namelijk al drie jaar op rij meer dan duizenden tekorten genoteerd aan geneesmiddelen. De beschikbaarheid van zowel medicijnen als etens- en drinkwaren ligt daarom bij producenten en daarbij bij de Asset Managers.
Een andere trend binnen de sector Food, Beverage en Farma is ‘Behoefte aan samenwerking binnen de organisatie’. Vanuit de afnemer groeit de vraag naar duurzaam geproduceerde producten, waarbij het ook steeds belangrijker wordt dat de supply chain van het product transparant is en er duidelijke communicatie plaatsvindt tussen de relevante partijen. Voedselproducent de Vegetarisch Slager, die in 2020 werd overgenomen door Unilever, heeft in 10 jaar tijd een enorme groei gemaakt doordat de vraag naar vleesvervangers is toegenomen. Binnen de Food, Beverage en Farma sector wordt niet alleen de productie geacht te verduurzamen, ook voor zaken als verpakkingen en transport wordt gepleit voor een minimale milieu impact en samenwerking tussen de partijen. Dit kan mede gecontroleerd worden wanneer de supply chain transparant is en er goed samengewerkt wordt.
Naast de toenemende klantwens naar plantaardig voedsel, wordt rekening gehouden met seizoengroente en lokale productie om de milieubelasting door transport te verkleinen. Discount supermarkt Lidl is inmiddels gestopt met het importeren van groente en fruit per vliegtuig om de CO2-uitstoot terug te dringen8. Door de vraag vanuit de consument is het voor Beheer en Onderhoud ook van belang om mee te gaan in deze trend en daarmee de assets duurzamer in te richten. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de aanschaf van energiebesparende koelingsapparatuur voor verse producten. Ook kunnen reststromen benut worden die bij kunnen dragen aan een circulaire en biobased economie.
Sluit je aan bij de NVDO Sectie Food, Beverage & Farma en ga met ons mee om een kijkje te nemen in de keukens van collega organisaties, vergroot je netwerk en leer van elkaar!